Ga naar:
 

Zenuwtumoren

Tumoren die groeien vanuit een perifere zenuw, noemen we perifere zenuwtumoren.
 
Symptomen
De klinische verschijnselen van goedaardige zenuwtumoren bestaan uit een pijnloze meestal voelbare zwelling, tintelingen bij lokale druk op de zwelling en soms gevoelsstoornissen en/of krachtsvermindering in het verzorgingstraject van de betreffende zenuw. Vergelijkbare verschijnselen kunnen ook veroorzaakt worden door een tumor die buiten de zenuw is ontstaan en drukt op de zenuw.
 
Typen tumoren
Het schwannoom is de meest voorkomende goedaardige zenuw tumor, gevolgd door het neurofibroom. Zeldzaam is de kwaadaardige (maligne) perifere zenuwschede tumor. Deze groeit snel en veroorzaakt naast toenemende uitval van gevoel en kracht ook heel veel pijn. Zenuwtumoren kunnen ook voorkomen in het kader van de erfelijke aandoeningen Neurofibromatosis type 1 en 2 en Schwannomatosis.
 
Onderzoek en diagnose
De groeisnelheid en eigenschappen bij MRI onderzoek kunnen aanwijzingen geven om wat voor een type tumor het gaat. Alleen weefsel onderzoek van tijdens de operatie kan de definitieve diagnose geven. Een naald-biopt is niet altijd betrouwbaar.
 
Behandeling
Een operatie wordt verricht bij hinderlijke klachten of groei. Het doel van een operatie is om weefsel te verkrijgen voor onderzoek en er wordt naar gestreefd een totale resectie te verrichten om de klachten te verminderen. Hierbij is het uiteraard van belang om de functie van de zenuw te sparen. De maligne perifere zenuwschede tumor moet in zijn geheel verwijderd worden. Hierbij gaan alle functies van de desbetreffende zenuw verloren. In de regel wordt aanvullende radiotherapie gegeven om lokale tumorcontrole te verkrijgen.
 
U kunt meer over perifere zenuwtumoren kunt u lezen in dit artikel.