Informatie voor fysiotherapeuten

De behandeling vóór en na een operatie van patiënten met een zenuwletsel is van groot belang. Enerzijds om contracturen te voorkomen en gewrichten soepel te houden, anderzijds om herstellende functies (hetzij spontaan, hetzij na een operatie) te trainen.
 
Kinderen
De kinderfysiotherapeut adviseert de ouders hoe zij de gewrichten zo soepel mogelijk kunnen houden. Daarbij worden de oefeningen zoveel mogelijk ingepast aan de dagelijkse handelingen van de ouders en het kind. Deze oefeningen moeten de ouders meerdere keren per dag doen, bijvoorbeeld tijdens het verwisselen van een luier. De kinderfysiotherapeut begeleidt verder de sensomotorische ontwikkeling van uw kind. Hier vindt u meer informatie over fysiotherapeutische oefeningen bij babies.

Volwassenen
Afhankelijk van het type zenuw-letsel zijn bepaalde oefeningen geïndiceerd. Het eerste doel is om de gewrichten soepel te houden. Hiervoor moet de patiënt zelf bepaalde oefeningen aangeleerd krijgen om de gewrichten soepel te houden. Mede afhankelijk van het herstel kan training van herstellende spieren worden geadviseerd. Soms kan myo-feedback een goed hulpmiddel zijn.