Voor de operatie:
Vraag die we soms krijgen van ouders: 'Mag mijn kind op de buik liggen als het nog niet geopereerd is?'. Antwoord: Ja, dat mag. Soms moet de arm wat geholpen worden door een rolletje (opgerolde handdoek) in de oksel. Vaak is het liggen op een grote bal voor de spiegel goed om het hoofd actief te stimuleren. Overigens mag de baby ook op de aangedane zijde liggen. Oppassen dat de baby de eerste 3 maanden niet op de buik in slaap valt zonder toezicht, ivm wiegendood.
Dagopname
Er wordt een MRI scan gemaakt om het zenuwletsel in beeld te brengen, specifiek de overgang van het ruggenmerg naar de zenuw kan zo goed in beeld worden gebracht. Omdat bij het MRI onderzoek uw kind goed stil moet liggen wordt uw kind onder narcose gebracht. Vanwege deze narcose wordt uw kind een dagje opgenomen. Deze opname vindt plaats op de afdeling kinderdagverpleging (KIDA) Locatie: J-6-P, route 650. Na de narcose moet uw kind minstens 4 uur in het ziekenhuis blijven ter observatie. Op dezelfde dag wordt ook het echo-onderzoek van het middenrif verricht. Vaak zal op dezelfde dag uw kind ’s middags nog op de polikliniek Zenuwcentrum worden gecontroleerd, soms is de uitslag van de MRI scan dan al bekend.
Uw kind mag 4 uur voor het onderzoek niet meer eten of drinken. Bij voorkeur is de laatste voeding wat lichter, bijvoorbeeld suikerwater. Als uw kind flesvoeding krijgt, moet de laatste fles 6 uur voor het onderzoek gegeven worden en krijgt uw kind borstvoeding is dit 4 uur.
Opname voor de operatie
Uw kind wordt één dag voor de operatie opgenomen op de kinderafdeling Bos of Woud. Op deze dag wordt hij/zij nog nagekeken door de zaalarts. Verder wordt het gipsen schelpje aangemeten op de gipskamer. De anesthesist komt aan het eind van de middag langs om de narcose te bespreken. De neurochirurg zal op deze dag de uitslagen van de onderzoeken bespreken en vragen van uw kant beantwoorden.
Op de dag van de operatie gaat uw kindje om 8:00 uur naar de operatiekamer. U kunt uw kind op de operatiekamer begeleiden tot het slaapt. De operatie duurt meestal tot de tweede helft van de middag. Na de operatie wordt u gebeld door de neurochirurg over de bevindingen tijdens de operatie. Na de operatie zal uw kindje nog een tot twee uur op de uitslaapkamer verblijven, hierna gaat het terug naar de afdeling kinderneurologie/kinderneurochirurgie. Als pijnstilling wordt vaak een infuusje met morfine gegeven.
Uw kindje moet ongeveer 4-5 dagen in het ziekenhuis blijven. Er is plaats voor één ouder om op de afdeling te blijven slapen. Twee maal per dag wordt uw kind uit de schelp gehaald voor de verzorging. U kunt dit samen met de verpleegkundigen van de afdeling doen, en ook van hen leren hoe het moet, zodat u na de eerste week uw kind mee naar huis kunt nemen. Daarom is het dan ook aan te raden om met beide ouders aanwezig te zijn bij de instructies van de verpleegkundigen.
Thuis na de operatie
Verzorging thuis: 2 keer per dag wisselen van schelp. Het kind blijft in de schelp tot 2 weken na de operatie. Er kunnen in de schelp doorligplekken van de huid ontstaan door schuren en/of druk. U leert tijdens de opname hoe deze behandeld moeten worden. Mochten er thuis doorligplekken door de schelp optreden, neem dan contact op met de gipskamer (telefoon: 071 – 529 6790) of de dienstdoende arts van de neurochirurgie (via de polikliniek 071-5263957 of 071-5263957).
In de schelp: Het kind kan met de schelp in de autostoel, maxi-cosi, wipstoeltje of wandelwagen zitten. Nadat uw kind twee weken in de schelp heeft gelegen, moet het armpje gedurende 3 weken onder het rompertje worden gedragen om grote bewegingen van de arm te voorkomen. Hierna mag u voorzichtig de schouder iets losmaken.
Zes tot acht weken na de operatie komt u voor controle op de polikliniek, pas hierna kan de kinderfysiotherapie worden hervat. Het kind kan tijdens de opname, maar ook thuis tijdens de schelpbehandeling, uit het eigen eet- en slaapritme raken. Dit herstelt snel weer nadat de schelp behandeling is beëindigd.
Tip: Als het erg warm weer is en het kind alleen in een luier ligt, is het handig om een boxershort aan te trekken, zodat de fixatie band van de schelp niet gaat irriteren. Een opgerold hydrofiel washandje in de hand kan soms nodig zijn als het handje door warmte en transpiratie erg vochtig wordt. Dit kan smetplekjes voorkomen.
Veelgestelde vragen van ouders wanneer het kindje na 2 weken uit de schelp komt
Let op! Het nekje is slap wanneer het uit de schelp komt. Het hoofdje valt voorover. Dit duurt ongeveer 24 uur, daarna wordt het langzaam weer sterker.
Onder de romper (eerste 3 weken):
In hoeverre mag je de arm belasten/bewegen?
Zolang de bovenarm maar tegen de romp blijft
Mag het armpje omhoog tijdens het wassen/drogen?
Niet boven de 90 graden
Mag het armpje opzij? (Dit mag niet wanneer het kind nog in de schep zit)
Niet boven de 90 graden
Na 3 weken uit de romper:
In hoeverre mag je de arm belasten/bewegen?
De arm heeft nu 5 weken (2 weken schelp + 3 weken onder het rompertje) rust gehad, dus de gewrichten kunnen wat stijf zijn geworden. U hoeft niet meer bang te zijn voor negatieve gevolgen van uw handelen op het resultaat van de operatie. Er mag begonnen worden om de gewrichten weer soepel te maken volgens hetzelfde schema als voor de operatie.
Mag je het kind optillen onder de oksels?
Ja dit mag, maar het is nog beter om het kind via een draai naar de zij en dan op te tillen. Het maakt niet uit welke kant je op draait, het mag ook naar de kant van het letsel.
Moet je het armpje vasthouden/beschermen zodat het niet valt?
Nee, dit hoeft niet.
Is het erg wanneer er broertjes of zusjes per ongeluk op het aangedane armpje leunen tijdens het spelen?
Nee, dit is niet erg.
Het is niet erg dat het kind op de buik rolt?
Nee. Wanneer het kind 6 maanden oud is wordt het kind actiever. Een kind rond die leeftijd gaat omrollen. Wanneer het kind eenmaal op de buik ligt, blijft het armpje achter. Hier ligt het kind op. Het kind kan niet zelf weer van de buik naar de rug rollen. Probeer het kind zoveel mogelijk te begeleiden in het terugdraaien.
Welke oefeningen moeten wij doen en hoe vaak (per dag)?
Zie oefenschema via deze link.
Wanneer zien we voor het eerst beweging in de arm als resultaat van de operatie?
Dit is afhankelijk van de soort operatie en ernst van het letsel. Dit zou kunnen vanaf een leeftijd van 9 maanden tot ongeveer 1,5 jaar.